Виховання та навчання студентів-інвалідів

Створення необхідних умов для покращення становища людей із інвалідністю шляхом їх залучення до повноцінної участі в усіх сферах суспільного життя, забезпечення рівного доступу до освіти є одним із провідних напрямів діяльності навчального закладу. Для цього в інституті впроваджується система супроводу навчання, яка включає новітні освітні технології, спеціальніметоди підтримки й адаптивні технічні засоби.

Відповідно до угоди з УТОГ по Миколаївській області інститут здійснює спеціалізовану підготовку осіб із вадами слуху. Кількість таких студентів становить ≈ 30% від загальної кількості студентів-інвалідів.

Провідним засобом технічного супроводу навчання вказаної категорії студентів стало використання дактильно-жестової мови. На сьогодні в інституті навчається три групи студентів із вадами слуху за спеціальностями «Фізична реабілітація» та «Комерційна діяльність».

Для роботи зі вказаними групами студентів в інституті введено три ставки сурдоперекладачів, які забезпечують спілкування студентів не тільки в межах навчального закладу, а й у повсякденному спілкуванні та вирішенні питань із посадовими особами.

Слабочуючі студенти мають повну можливість використовувати технічні засоби навчання для сприйняття інформації візуально завдяки 100% — забезпеченості навчального процесу підручниками та іншими друкованими матеріалами, посібниками, великій електронній бібліотеці, як навчальними, так і методичними матеріалами. Інститут має необхідну базу для забезпечення студентам можливості тиражування навчально-методичних матеріалів.

Двічі на рік реалізуються програми безкоштовного оздоровлення студентів із особливими потребами на базі Центру медичної реабілітації протягом 21 дня за програмами, що відповідають нозологіям студентів: серцево-судинні захворювання, загальнозміцнююча програма, реабілітація опорно-рухового апарату, імунно-корегуюча програма тощо.

Вартість реабілітаційної програми на одного студента-інваліда становить до 1000 гривень та здійснюється інститутом безкоштовно. Таким чином тільки за 1 рік доброчинна допомога студентам-інвалідам у межах медичного супроводу становить біля 160 000 гривень.

Студент третього курсу спеціальності «Фізична реабілітація»: Натальчук Володимир — інвалід III групи по слуху, неодноразовий чемпіон світу та Європи з плавання. За видатні успіхи у навчанні та спорті йому в 2005 році була присуджена стипендія Президента В.А. Ющенко. Павленко Юлія — майстер спорту з плавання; Марченко Ігор — інвалід II групи по слуху, майстер спорту з вільної боротьби, чемпіон світу; Снігір Ігор — бронзовий призер Всесвітніх ігор серед слабочуючих із вільної боротьби, 16-ти разовий чемпіон України, майстер міжнародного класу, учасник трьох олімпійських ігор.

На базі навчального закладу створено обласний осередок об’єднання студентів-інвалідів «Гаудеамус» під головуванням студента 4 курсу спеціальності «Фізична реабілітація» Порхуна І.А. (інвалід по слуху).

Одним із провідних завдань цього об’єднання є створення, спільно з інститутом, можливостей ефективного працевлаштування студентів-інвалідів та випускників навчального закладу.

З цією метою, при підтримці міського голови, було започатковано декілька програм, зокрема:

1. “Студентська рекламна агенція”. Інститут, спільно із осередком «Гаудеамус», уклав угоду з Міськвиконкомом про створення рекламних стендів у ліфтах міського комунального господарства. Студенти-інваліди спеціальності «Комерційна діяльність» у цьому агентстві працюють як оформлювачі рекламних стендів, рекламні агенти, фахівці з моніторингу реклами. Заробітна плата в агенції становить від 500 грн. на місяць. Сьогодні агенція обслуговує 1500 ліфтів міста.

2. “Туристична агенція”. Студенти, що навчаються за спеціальностями «Туризм», «Обслуговування в готелях та туристичних комплексах», «Готельно-ресторанна справа», спільно з керівником практики Матвієнком А.В., започаткували туристичну агенцію. В ній вони працюють як менеджери з туризму, організатори культурно-дозвіллєвої діяльності, інструктори з туризму, керівники туристичних груп. Зокрема, зі студентів-інвалідів це — Дьоміна Т.О. та Прокіп Т.В. (інваліди дитинства).

3. «Реабілітаційно-оздоровчий комплекс». Медична практика свідчить, що кращими фахівцями з масажу є люди з вадами зору або слуху. Саме в них значно підвищена тактильна чутливість, здібності відчувати в людини саме ті місця, що потребують лікування та знаходити необхідні прийоми лікування для кожного окремого випадку.

Саме тому для студентів із вадами слуху, що навчаються за спеціальністю «Фізична реабілітація», створено додаткові курси масажу. На курсах поглиблено вивчаються техніки як традиційного, так і східного масажу, нетрадиційні технології. Кращі студенти — відвідувачі курсів сьогодні розпочали професійну діяльність у реабілітаційному центрі інституту.

Слід відмітити, що навчання на курсах для студентів-інвалідів було безкоштовним і здійснювалось кращими фахівцями з масажу м. Миколаєва на доброчинних засадах.

Одним із напрямів діяльності інституту та громадської організації студентів-інвалідів «Гаудеамус» є захист прав та інтересів студентів-інвалідів інституту, міста й області.

Саме з ініціативи цієї організації проводяться зустрічі з губернатором Миколаївщини Гаркушею О.М., міським головою Чайкою В.Д., керівництвом управління праці та соціального захисту.

У межах цих зустрічей було започатковано багато важливих заходів для міста й області. Зокрема:

— започатковано випуск новин міста з сурдоперекладом (посаду сурдоперекладача на каналі зайняла випускниця інституту Миснікова Тетяна);

— на дорогах перед вищими навчальними закладами встановлені «лежачі поліцейські» та розмічені переходи.

Велике значення в інституті приділяється виховній роботі серед студентів-інвалідів і ця робота має високі результати.

7-8 грудня 2007 року в Києві на V-му Всеукраїнському фестивалі творчої студентської молоді з особливими потребами «Сяйво надій» всі делегати інституту стали переможцями. Зокрема:

студент 3-го курсу спеціальності «Фізична реабілітація», неодноразовий чемпіон світу та Європи з плавання — Натальчук Володимир — у номінації «Спортсмен року», Жарська Христина — у номінації «Декоративно-прикладне мистецтво», Стороженко Тетяна — у номінації «Науковець року». Студентка 2-го курсу спеціальності «Видавнича справа та редагування» Раулець Марія виграла Гран-прі у номінації « Пісенний вернісаж» та почесний кубок фестивалю.

Для студентів-інвалідів проводяться спеціальні заходи.

Так, на честь Міжнародного дня інвалідів були проведені змагання клубу інтелектуальних ігор із «Брейн-рингу» та «Що?, Де?, Коли?», турніри з шахів та шашок. Переможцями у шахматному турнірі став Ігор Порхун, з шашків — Ігор Снігір, з гри «Що?, Де?, Коли?» — Лариса Іванішко, Христина Жарська, Ігор Порхун, Володимир Атамененко.

Проведення таких заходів створює підґрунтя на подолання ізольованості молоді з особливими потребами, активізовує їх життєву позицію, творчі здобутки.

В інституті створені умови для залучення студентів-інвалідів до наукової роботи. На кожній кафедрі розробленні плани роботи з означеною категорією, призначені викладачі, відповідальні за наукову роботу з інвалідами.

Щорічно студенти Миколаївського міжрегіонального інституту розвитку людини «Україна», в тому числі студенти-інваліди, беруть активну участь у конкурсі наукових робіт, який проводиться в рамках Міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні проблеми навчання та виховання людей із особливим потребами».

У 2006 році перше місце в конкурсі виборола студентка Терехова Вікторія з темою «Проблема добору в інваспорті: нетрадиційний підхід до її вирішення» (спеціальність «Фізична реабілітація»).

Друге місце посів студент Литвиненко Андрій з темою «Нетрадиційний метод дослідження функціонального стану спортсменів-інвалідів» (спеціальність «Фізична реабілітація»).

У 2007 р. в означеному конкурсі 2 місце отримав студент спеціальності «Переклад» Дмитро Володін, 3 місце — студентка спеціальності «Фізична реабілітація» Терехова Вікторія, Стороженко Т.В., спеціальність «Фізична реабілітація», нагороджена грамотою та грошовою премією за експериментально-дослідницьку роботу «Оптимізація тренувальних навантажень у циклічних видах спорту». Нагороджений грамотою за активну участь у конкурсі Жадан Андрій (спеціальність «Психологія») .

Дієвим стимулом активізації науково-дослідної роботи студентів із особливими потребами став обласний конкурс соціальних проектів «Наукова зірка року», який проходив у два етапи. На першому етапі в інституті були представлені дванадцять студентських наукових робіт, серед яких найкращою була визнана робота студента-інваліда Литвиненка Андрія, він згодом виборов перше місце на другому етапі обласного конкурсу в номінації «Студент року».

Наскрізний характер науково-дослідної роботи забезпечується тим, що студенти з особливими потребами працюють над обраними темами протягом всього курсу навчання, залучаючись до комплексних наукових тем кафедр. Логічним завершенням теми є написання дипломних та магістерських робіт.

В інституті організовано Студентське наукове товариство, на всіх кафедрах працюють наукові гуртки та об’єднання, в яких активну участь беруть студенти-інваліди.